Pasaulinė fortepijono žvaigždė – pianistas Evgeni Bozhanov po šešerių metų pertraukos lapkričio 21 d.sugrįžta į Lietuvos nacionalinę filharmoniją su nauja soline programa. Kauno ir Klaipėdos klausytojai turės unikalią progą pirmą kartą išgirsti šį charizmatišką atlikėją soliniame rečitalyje, Kauno filharmonijoje – lapkričio 20 d., Klaipėdos koncertų salėje – lapkričio 23 d. E. Božanovas atliks vieną žymiausių sonatų – L. van Beethoveno “Mėnesienos sonata”, kurios magišką melodiją atpažįsta kone kiekvienas. Koncertuose taip pat skambės audringas ir žaismingas M. Ravelio “La valse” bei F. Schuberto sonata Nr. 21. 

  • Lapkričio 20 d. 18.00 val.

Kauno filharmonija 

http://www.tiketa.lt/LT/pasauline_fortepijono_zvaigzde_evgeni_bozhanov_19330 

  • Lapkričio 21 d.  19.00 val.

Lietuvos nacionalinė filharmonija Vilnius http://www.tiketa.lt/LT/pasauline_fortepijono_zvaigzde_evgeni_bozhanov_19330

  • Lapkričio 23 d. 18.30 val.

Klaipėdos koncertų salė

https://www.bilietai.lt/lit/renginiai/koncertai/pasauline-fortepijono-zvaigzde-evgeni-bozhanov-258116/ 

 

Programa:

Ludwig van Beethoven: Sonata Nr. 14 op. 27 Nr. 2 (Mėnesienos sonata)

Maurice Ravel: La valse

Franz Schubert: Sonata Nr. 21 D. 960

Pianistas E. Božanovas – tai vienas didžiausių atradimų klasikinės muzikos pasaulyje per pastarąjį dešimtmetį. Amerikiečių kritikas pažymi: „E. Božanovas vienoje muzikinėje frazėje išgauna daugiau garso atspalvių, negu dauguma pianistų per visą savo gyvenimą…“ (Dallas Morning News“)

E. Božanovas vienas iš tų nedaugelio šiandienos pianistų, kuris klausytojams pateikia visiškai kitokią, individualią kūrinių interpretaciją, užburdamas publiką savo išgaunamų garsų spalvingumu, minties gilumu. Jo atlikimas nepalieka abejingų. Todėl jis šiandien vienas laukiamiausių atlikėjų garsiausiose pasaulio scenose. Vos prieš kelis mėnesius jis koncertavo žymiojoje ir galima sakyti vienoje pagrindinių Europos scenų – tai Vienos Musikverein salėje, o taip pat pasirodo ir tokiose salėse kaip Londono Royal Festival Hall, Berlyno filharmonija, Maskvos didžiosios konservatorijos salė, pagrindinės Japonijos, Italijos, JAV, Vokietijos ir kitų šalių salės. E. Božanovas kviečiamas geriausių orkestrų ir festivalių visame pasaulyje, kuriems išvardinti nepakaktų ir kelių lapų.

Apie E. Božanovą prabilta prieš kelerius metus, kuomet mažai kam žinomas atlikėjas pasirodė prestižiniame Van Cliburno pianistų konkurse Teksase, JAV. Nuo pirmo išėjimo į sceną, E. Božanovas prikaustė klausytojų dėmesį originalia grojimo maniera, iki tol negirdėtais garso išgavimo būdais, sprogstančiu temperamentu bei neįprastai ekscentrišku klasikiniam atlikėjui sceniniu įvaizdžiu. Sėdėdamas ant pažemintos, jam specialiai pagamintos kėdės, kurią beje jis vežasi į visus savo koncertus, E. Božanovas skambindamas linguoja visu kūnu.

E. Božanovo pasirodymas Karalienes Elžbietos konkurse Briuselyje, kuriame jis buvo apdovanotas laureato vardu, įrodė jog šis atlikėjas nėra vienadienė sensacija, bet drąsus menininkas, sugebantis meistriškai atlikti įvairių epochų muziką. Tačiau didžiausio rezonanso E. Božanovas sulaukė F. Chopino pianistų konkurse Varšuvoje, kuriame jis sukėlė tikrą sensaciją. Jo konkursiniai pasirodymai buvo palydėti audringomis stovinčios publikos ovacijomis, o kai kurie kritikai ir melomanai garsiai skelbė, jog tai vienas originaliausių atlikėjų per daugiau nei aštuonis dešimtmečius trunkančią konkurso istoriją. Klausytojai, dalindamiesi įspūdžiais, rašo: „Negalvojau, kad dar kada nors gyvenime išgirsiu tokio lygio grojimą. Gyvai girdėjau skambinant V. Horowitzą, A.B. Michelangeli – E. Bozhanovas yra iš tos pačios planetos… E. Bozhanovas yra nuostabus, didis menininkas. Jis muzikos dailininkas – tiek spalvų ir dinamikos garse!“Nors konservatyvi žiuri neskyrė pianistui pirmosios vietos, klausytojai iš viso pasaulio internete stebėję jo pasirodymus Varšuvoje, paskleidė žinią apie neįprastą atlikėją, o sensacingos laikraščių antraštės pasiekė plačią auditoriją, ir netrukus E. Bozhanovas tapo viena didžiausių šiandienos klasikinės muzikos žvaigždžių, koncertuojančių garsiausiose salėse.

E. Božanovas gimė 1984 m. Bulgarijoje, o fortepijonu pradėjo skambinti šešerių. Su koncertiniu pasirodymu debiutavo būdamas 12 m. Nuo 2001 iki 2006 m. pianistas studijavo su dėstytoju Boris Bloch Folkwang universitete Esene, o nuo 2006 m. tęsė studijas su dėstytoju Georg Friedrich Schenck Robert Schumann universitete Diuseldorfe.

Youtube nuorodos:

https://www.youtube.com/watch?v=yXEPmhs1JnA

https://www.youtube.com/watch?v=t2CTtCaNX4U

https://www.youtube.com/watch?v=UZWvmxfDl7U

https://www.youtube.com/watch?v=GpXradK7QXg